неділя, 4 квітня 2021 р.

 Поради для педагогів

8 простих порад, як підвищити мотивацію учнів

1. Дайте учневі відчуття контролю та відповідальності

Під чітким керівництвом учителя учням легше залишатися мотивованими та зосередженими на виконанні завдань та досягненні мети. Водночас найкращий спосіб залучити учнів до навчання — дати можливість обирати та відчути відповідальність за те, що відбувається у класі. Наприклад, коли вчитель дозволяє обирати завдання або вид роботи на уроці. Це створює в учнів відчуття відповідальності та деякого контролю, що підвищує мотивацію зробити більше.

2. Визначте власну мету

Недоцільне виконання завдань не зробить процес навчання ефективним. Учитель має точно й чітко ставити мету, аби в учнів не виникало відчуття безцільності, марності власної праці та втрати мотивації.

Дітям необхідно знати, що на них чекає попереду, аби залишатися умотивованими й надалі.

На початку нового року ознайомте клас із навчальним планом, з методикою викладання та оцінювання, поділіться вашими очікуваннями та метою. Так учні знатимуть, чого від них хочуть, та орієнтовний план подальших дій.

3. Не сидіть на одному місці

Класна кімната, звісно, зручне місце для здобуття знань, але сучасному учневі складно всидіти на одному місці. Тож тривале сидіння за партою може здатися йому трохи нудним, а що здається нудним — не зацікавить, тому, відповідно, концентрація уваги послаблюється разом із ентузіазмом здобути знання.

Як же відновити втрачений інтерес учня до предмету чи до навчання взагалі?

Не тримайте учнів у чотирьох стінах школи, дозвольте їм вийти із класу. Підіть разом на екскурсію, запросіть на урок цікаву особистість чи просто гуртом відвідайте бібліотеку, аби дати дітям самостійно попрацювати з матеріалами. Новизна інформації, місць, облич — усе приваблює наш мозок. Можливо, завдяки зміні навчального середовища учневі вдасться оновити втрачений інтерес до предмету.

4. Запропонуйте різноманітний досвід

Процес навчання є індивідуальним. Учень здобуває знання, формує вміння та навички згідно зі своїми інтересами та потребами. Для декого на уроці важливо набути практичний досвід, декому подобається спокійно читати книжки чи працювати у групах. Плануйте ваш урок так, аби протягом усього часу кожен  дізнався для себе щось корисне відповідно до своїх вподобань та інтересів. Так учні залишаться залученими та збережуть інтерес.

5. Дозвольте учням попрацювати разом

Запропонуйте дітям попрацювати в парах чи групах. Ви переконаєтеся, що багатьом такий вид роботи буде до вподоби, адже у команді їм доведеться разом розв’язувати задачі, проводити експерименти чи працювати над спільним проектом. Така практика дає можливість учням подумати, обмінятися ідеями, співпрацювати та взаємодіяти між собою, набути навичок роботи у колективі. Учень, умотивований спільною метою, мотивуватиме й інших учасників групи, таким чином, увесь клас буде залучений до навчального процесу.

6. Передайте свій захват!

Один із найкращих способів зацікавити учнів до навчання — це самому виявляти ентузіазм до свого предмета. Учитель, який викладає матеріал із захватом, передає своє натхнення учням, заохочуючи поринути у світ знань.

7. Прислухайтеся до учнів

Учителеві важливо знати своїх учнів, їхні інтереси та вподобання.
Прислухайтеся до потреб кожного — це дасть змогу дібрати навчальний матеріал, що дійсно зацікавить та задовольнить його особисті уподобання. Прості речі можуть здаватися учням цікавими та суттєвими, якщо вони хоч якось пов’язані із їхнім індивідуальним досвідом.

8. Додайте трохи розваг у навчання

Учні не повинні сприймати школу як обов’язок або примусову роботу. Навпаки — швидше місце, де можна відволіктися та отримати підзарядку. Змініть підхід до класичного викладання: додайте методи інтерактивного й активного навчання. Переконайте дітей, що процес навчання може бути веселою й захопливою грою, а це тільки зміцнить їхню мотивацію та потяг до знань.


Немає коментарів:

Дописати коментар